نام و نام خانوادگی:
احمدرضا رادان
زندگینامه:
احمدرضا رادان متولد ۱۳۴۲ شهر اصفهان است.
مسئولیتها:
ـ فرمانده انتظامی استان سیستان و بلوچستان از سال ۱۳۷۹ تا ۱۳۸۲
ـ فرمانده انتظامی استان خراسان ار ۱۳۸۲ تا مهر ۱۳۸۵
ـ فرمانده انتظامی تهران از مهر ۱۳۸۵ تا مهر ۱۳۸۷
ـ جانشین فرمانده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی از مهر ۱۳۸۷ تا ۵ خرداد ۱۳۹۳
ـ رئیس مرکز مطالعات راهبردی ناجا از ۷ خرداد ۱۳۹۳ تا کنون
موارد نقض حقوق بشر (به ترتیب زمان وقوع):
_ اجرای طرح امنیت اجتماعی بهمنظور افزایش فشار بر زنان و تحمیل حجاب اجباری
احمدرضا رادان به عنوان فرمانده انتظامی تهران و همچنین هنگام تصدیِ جانشینیِ فرمانده نیروی انتظامی، نقش موثر و محوری در دستگیری و آزارِ زنان و تحمیل حجاب اجباری داشتهاست.
۲۴ تیر ۱۳۸۶، احمدرضا رادان، فرمانده وقت نیروی انتظامی تهران با تاکید بر تشدید اجرای طرح امنیت اجتماعی گفت:«در اجرای این طرح مجدداً با مصادیق بدپوشش برخورد میشود که مصادیق بدپوششی درباره خانمها همان مصداقهای گذشته و همچنین استفاده از مانتوهای کوتاهِ بالایِ زانو است.»
در تیر ۱۳۹۱ نیز، احمدرضا رادان به عنوان جانشین وقتِ فرمانده نیروی انتظامی، در «همایش جوانان و فرهنگ عفاف و حجاب در عصر انتظار» با بیان اینکه اجرای طرح امنیت اخلاقی، شامل برخورد با بد پوششها است، تصریح کرد: «نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران در هیچ شرایطی از اجرای طرح امنیت اخلاقی کوتاه نخواهد آمد.»
_ سرکوب معترضان به نتایج انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ و فاجعه کهریزک
احمدرضا رادان به عنوان فرمانده انتظامی تهران نقش و مشارکت موثری در سرکوب اعتراضاتِ مسالمت آمیزِ معترضان به نتایج انتخابات سال ۱۳۸۸ داشتهاست.
۲۴ فروردین ۱۳۹۳، احمدرضا رادان طی مصاحبهای با «خبرگزاری تسنیم»، نقش خود را در سرکوب معترضان، اینچنین تشریح کرد:«در ایام فتنه ۸۸ [حوادث پس از انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۸۸]، روزها من میرفتم در خیابانها و با فتنهگران برخورد میکردم و شبها برای بازجویی و پاسخگویی میرفتم؛ این سبب شده بود که عزمم راسخ تر شود، در همان زمان توسط غربیها تحریم شدم و این من را خوشحال تر کرد چراکه تلاش آنها با فتنهگران را در یک راستا میدیدم.»
انتقال تعدادی از معترضان در۱۸ تیرماه ۸۸ به بازداشتگاه کهریزک و مرگ دستِکم ۳ تن از آنان، توسط نیروی تحت امرِ احمدرضا رادان، از موارد دیگر نقض حقوق بشر توسطِ او است.
۱۸ تیرماه ۱۳۸۸، نیروی انتظامی ایران، تعداد زیادی از معترضان به نتایج انتخابات سال ۸۸ را که مقابل دانشگاه تهران تجمع کرده بودند، دستگیر و آنان را با دستور سعید مرتضوی، دادستان وقت تهران ومعاونینِ او، حسن زارع دهنوی و علیاکبر حیدری فر به بازداشتگاه کهریزک منتقل کردند که در این میان دستِ کم سه تن از این بازداشت شدگان به اسامیِ محسن روحالامینی، امیرجوادی فر و محمد کامرانی در اثر شکنجههای اعمال شده جان باختند.
قرار گرفتن در لیست تحریمهای حقوق بشری اتحادیه اروپا و وزارت خزانهداری ایالات متحده آمریکا
اتحادیه اروپا طی تصمیم مورخ ۲۳ فروردین ۱۳۹۰ (۱۳ آوریل ۲۰۱۱)، احمدرضا رادان را به دلیل نقشی که در نقض گسترده و شدید حقوق شهروندان ایرانی داشته اند، از ورود به کشورهای این اتحادیه محروم کرد. کلیه دارایی های این مقامات نیز در اروپا توقیف خواهد شد.
بر اساس بیانیه اتحادیه اروپا، احمدرضا رادان به دلیلِ «ضرب و شتم»، «قتل» و « بازداشتهای خودسرانه معترضان» توسط نیروی انتظامی، تحریم شدهاست.
در مهر ۱۳۸۹ وزارت خزانهداری ایالات متحده آمریکا، نیز با اشاره به نقش احمدرضا رادان به عنوان جانشین فرمانده نیروی انتظامی ایران، در سرکوب اعتراضاتِ پس از انتخابات سال ۱۳۸۸ و حوادث کهریزک او را در لیست تحریمهای حقوق بشری خود قرار داد.
بر اساس این تحریم، داراییهای احتمالی احمدرضا رادان در آمریکا توقیف و از ورود او به این کشور جلوگیری میشود. همچنین شهروندان ایالات متحده، حق هیچگونه معاملهای با او نخواهند داشت.
.
*آخرین به روز رسانی: ۲۳ آبان ۱۳۹۶*