نام و نام خانوادگی:
عزتالله ضرغامی
زندگینامه:
عزتالله ضرغامی متولد ۱۳۳۹ شهر تهران، دارای مدرک کارشناسی ارشد مدیریت صنعتی از دانشگاه آزاد است.
ـ استخدام در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از سال ۱۳۶۱ تا ۱۳۶۵
ـ مشاور طرح و برنامه شورای عالی انقلاب فرهنگی و عضوکمیسیون مشورتی این شورا از ۱۳۶۵ تا ۱۳۷۱
ـ مشاور عالی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، معاون امور مجلس و استانها و معاون امور سینمایی از ۱۳۷۱ تا ۱۳۷۶
ـ عضو شورای عالی سیاستگذاری خبرگزاری جمهوری اسلامی و شورای نظارت برسازمان صدا و سیما از ۱۳۷۱ تا ۱۳۷۶
ـ معاون امور مجلس وزارت دفاع از ۱۳۷۶ تا ۱۳۷۹
ـ معاون امور مجلس و استانهای صدا و سیمای جمهوری اسلامی از ۱۳۷۹ تا خرداد ۱۳۸۳
ـ رئیس صدا وسیمای جمهوری اسلامی از خرداد ۱۳۸۳ تا ۱۷ آبان ۱۳۹۳
ـ عضو شورایعالی فضای مجازی و شورای انقلاب فرهنگی با حکم سیدعلی خامنهای از ۱۸ آبان ۱۳۹۳ تا کنون
موارد نقض حقوق بشر (به ترتیب زمان وقوع):
ـ پخش اعترافات اجباری، دادگاههای نمایشی و پنهانکردن نقض حقوق معترضان به نتایج انتخابات ۱۳۸۸
عزتالله ضرغامی بهعنوان رئیس سازمان صدا و سیما، پس از اعتراضات به نتایج انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸، مشارکت موثری در پخش «اعترافات اجباریِ» دستگیرشدگان از از شبکههای مختلف صدا و سیما داشتهاست.
مازیار بهاری، روزنامهنگار ایرانی ـ کانادایی که پس از پوشش خبری اعتراضات ۲۳ و ۲۴ خرداد ماه ۱۳۸۸ در تهران بازداشت شد در مورد همکاریِ همهجانبه صدا و سیما با مقامات امنیتی در اخذ و پخش اعترافات اجباری، اینچنین شهادت دادهاست:
«در زندان سه تیم خبرنگاری آمدند. یکی پرس تی وی ، یکی صدا وسیما و خبرگزاری فارس….بازجو گفت یک مقداری از فیلم اعترافات را میدهیم برنامه هشت و نیم استفاده کند. درجریان اعترافات افراد تیم صداوسیما با بازجوها صحبت میکردند…. کاملا با هم هماهنگ بودند مثلا بازجو به آنها کاغذ میداد و میگفت مثلا این را هم بپرسید.»
صدا و سیما تحت هدایت عزتالله ضرغامی همچنین با پخش «دادگاه نمایشیِ» مورخِ ۱۰ مرداد ۱۳۸۸ در روند بازجویی و اعترافگیری این دادگاه نیز با مقامات اطلاعاتی ـ امنیتی همدستی و مشارکت جدی داشتهاست.
یکی از زندانیانی که تحت فشار شدید روحی و جسمی، در این دادگاه مجبور به اعترافات اجباری شده بود، در اینباره گفتهاست:
«درچندین نوبت سعید مرتضوی دادستان وقت تهران دستگیرشدگان بعد از انتخابات را به دفترکار خود می آورد و همزمان تیمی از شبکه خبر هم در محل حضور مییافت. درحالی که تیم شبکه خبر از دوربینها و امکانات حرفهای برخوردار بودند تا اعترافات افراد یاد شده را که قبلا در زندان تهیه و تدوین شده و بارها در زندان تمرین شده بود بخوانند.»
مازیار بهاری، محمدعطریانفر، محمدعلی ابطحی، امیرحسین مهدوی از جمله کسانی هستند که اعترافات اجباری آنان را صدا و سیما پوشش داد.
صدا وسیمای جمهوری اسلامی، پس از اعتراضات به نتایج انتخابات ۱۳۸۸، بهطور همهجانبه برای سرپوش گذاشتن بر قتل معترضانی که توسط نیروهای امنیتی کشته شده بودند، تلاش کرد. بهطور نمونه عزتالله ضرغامی طی مصاحبهای در ۱۱ تیر ۱۳۸۸، مرگ ندا آقا سلطان را «ساختگی» و سناریوی ازپیش تنظیم شده معترضان دانست و به تبع آن، صدا و سیما نیز با پخش چند گزارش ویدئوی قتل ندا آقا سلطان را ساختگی اعلام کرد.
ندا آقا سلطان در جریان یکی از اعتراضات به نتایج انتخابات سال در ۳۰ خرداد ۱۳۸۸ و در محله امیرآباد تهران به ضرب گلوله کشتهشد.
طی سالهای ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۲، مصادف با دوران ریاست عزتالله ضرغامی بر صدا وسیما نیز اعترافات دستکم ۱۸ زندانی سیاسی و عقیدتی از شبکه پرس تی وی، که شبکه تلویزیونی ۲۴ ساعته انگلیسی زبانِ وابسته به صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران است، پخش شده است. بر اساس تحقیقات عدالت برای ایران تمامی این اعترافات، تحت فشار، آزار و یا شکنجه اخذ شده و بدون رضایت این زندانیان، از پرس تی وی پخش شده است.
ـ مشارکت در کنترل، سانسور، فیلترینگ و تعقیب کاربران فضای مجازی
سیدعزتالله ضرغامی بهعنوان عضو شورایعالی فضای مجازی، از آبان ۱۳۹۳ تا کنون در کنترل، سانسور، فیلترینگ و تعقیب کاربران فضای مجازی نقش موثری داشتهاست.
شورای عالی فضای مجازی، عالیترین نهادی است که وظیفه نظارت، سیاستگذاری و تصمیمسازی در فضای مجازی را به عهده دارد و مسئول اصلیِ کنترل، سانسور، فیلترینگ و تعقیب کاربران فضای مجازی در ایران است.
بهطور نمونه در بخشهایی ازمصوبه شورای عالی فضای مجازی، مورخ خرداد ۱۳۹۶ در مورد پیام رسانهای اجتماعی (تلگرام، واتزاپ…)بر«ذخیرهسازی» و « پردازش دادههای مرتبط با فعالیت پیام رسان» در داخل کشور تاکید شدهاست.
همچنین در بخش دیگری از این مصوبه آمدهاست:
«مسئولیت اقدامات کاربران در شبکههای احتماعی به عهده خود کاربران است و ارائه دهنده خدمت پیام رسان موظف به همکاری با مقامات است.»
قرار گرفتن در لیست تحریمهای حقوق بشریِ اتحادیه اروپا ووزارت خزانهداری ایالات متحده آمریکا
اتحادیه اروپا طی تصمیمی مورخ ۴ فروردین ۱۳۹۱، سیدعزتالله ضرغامی را به دلیل نقشی که در نقض گسترده و شدید حقوق شهروندان ایرانی داشته، از ورود به کشورهای این اتحادیه محروم کرد. کلیه داراییهای احتمالی وی در اروپا توقیف خواهد شد.
بر اساس بیانیه اتحادیه اروپا، «پخش اعترافات اجباری و دادگاههای نمایشی» از شبکههای تحت مدیریت سیدعزتالله ضرغامی، از دلایل تحریم او عنوان شدهاست.
در بهمن ۱۳۹۱ وزارت خزانهداری ایالات متحده آمریکا، با اشاره به نقش سیدعزتالله ضرغامی، رئیس وقت سازمان صدا و سیما، در پخش اعترافات اجباریِ معترضان به نتایج انتخابات ۱۳۸۸، او را در لیست تحریمهای حقوق بشری خود قرار داد.
بر اساس این تحریم، داراییهای احتمالی سیدعزت الله ضرغامی در آمریکا توقیف و از ورود او به این کشور جلوگیری میشود. همچنین شهروندان ایالات متحده، حق هیچگونه معاملهای با او نخواهند داشت.
*آخرین بهروزرسانی: ۲۲ دی ۱۳۹۶*