نام و نام خانوادگی:
رضا تقیپور
رضا تقیپور متولد ۱۳۳۶ شهر مراغه، دارای مدرک تحصیلی دکترای علوم مدیریت است.
ـ مدیر صنایع امنیت مخابرات – گروه صنایع مخابرات از ۱۳۶۹ تا ۱۳۷۵
ـ مدیرعامل صنایع الکترونیک شیراز از ۱۳۷۵ تا ۱۳۸۱
ـ مدیرعامل صنایع مخابرات ایران از ۱۳۸۱ تا ۱۳۸۶
ـ معاون وزیر و رئیس سازمان فضایی ایران از ۱۳۸۶ تا مرداد ۱۳۸۸
ـ وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات از مرداد ۱۳۸۸ تا آذر ۱۳۹۱
ـ عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی از بهمن ۱۳۹۱ تا کنون
ـ عضو شورای شهر تهران از خرداد ۱۳۹۲ تا کنون(دوره چهارم و پنجم)
موارد نقض حقوق بشر (به ترتیب زمان وقوع):
ـ سرکوب اعتراضات پس از انتخابات ۸۸
رضا تقی پور بهعنوان وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات بهدلیلِ کنترل، سانسور وفیلترینگ اینترنت و ایجاد اختلال در شبکه تلفنهای همراه، سرویس پیام رسان و شنود مکالمات، نقش مهمی در سرکوب اعتراضاتِ مسالمتآمیزِ پس از انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ داشتهاست.
رضا تقی پور همچنین با مشارکتِ موثر در « انداختن پارازیت» بر روی شبکههای فارسی زبان خارج از کشور، افزون بر جلوگیری از دسترسی آزادانه به اطلاعات، سلامتی شهروندانی که در معرض این امواج بودهاند را بهخطر انداختهاست.
وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات تحت هدایت رضا تقی پور از یک روز پیش از رایگیری انتخابات ۱۳۸۸ (۲۲ خرداد ۱۳۸۸) به مدت ۴۰ روز( ۸ مرداد ۱۳۸۸) سرویسدهی پیام کوتاه را مختل و قطع کرد، شبکههای اجتماعی توئیتر و فیسبوک فیلتر شدند و پخش شبکههای فارسی زبان خارج از کشور با «پارازیت اندازی» مختل گردید.
رضا تقی پور، ۲۳ دی ۱۳۹۶ طی یک مصاحبه تلویزیونی در برنامه «دستخط» در اینباره گفتهاست:«اینکه ارتباطاتی که برای آسایش مردم است، در اختیار اغتشاش و آشوب و فتنه قرار بگیرد، هیچ ایرانی قبول نداشت و برنمیتابید.»
ـ مشارکت مداوم در کنترل، سانسور، فیلترینگ و تعقیب کاربران فضای مجازی
رضا تقی پور بهعنوان عضو شورایعالی فضای مجازی، از بهمن ۱۳۹۱ تا کنون، همچنان مشارکت و همدستی در کنترل، سانسور، فیلترینگ و تعقیب کاربران فضای مجازی را ادامهاست.
شورای عالی فضای مجازی، عالیترین نهادی است که وظیفه نظارت، سیاستگذاری و تصمیمسازی در فضای مجازی را به عهده دارد و مسئول اصلیِ کنترل، سانسور، فیلترینگ و تعقیب کاربران فضای مجازی در ایران است.
بهطور نمونه در بخشهایی ازمصوبه شورای عالی فضای مجازی، مورخ خرداد ۱۳۹۶ در مورد پیام رسانهای اجتماعی (تلگرام، واتزاپ…)بر«ذخیرهسازی» و « پردازش دادههای مرتبط با فعالیت پیام رسان» در داخل کشور تاکید شدهاست.
همچنین در بخش دیگری از این مصوبه آمدهاست:
«مسئولیت اقدامات کاربران در شبکههای احتماعی به عهده خود کاربران است و ارائه دهنده خدمت پیام رسان موظف به همکاری با مقامات است.»
قرار گرفتن در لیست تحریمهای حقوق بشری اتحادیه اروپا و وزارت خزانهداری ایالات متحده آمریکا
اتحادیه اروپا طی تصمیم مورخ ۴ فروردین ۱۳۹۱، رضا تقی پور را به دلیل نقشی که در نقض گسترده و شدید حقوق شهروندان ایرانی داشته، از ورود به کشورهای این اتحادیه محروم کرد. کلیه داراییهای احتمالی وی نیز در اروپا توقیف خواهد شد.
سانسور و کنترل اینترنت» و همچنین «کنترل مکالمات و ارتباط تلفنی شهروندان ایران» از جمله دلایل تحریم رضا تقی پور است که در بیانیه اتحادیه اروپا« به آن اشاره شدهاست.
وزارت خزانهداری ایالات متحده آمریکا، نیز در فروردین ۱۳۹۱ ، رضا تقی پور را به دلیل نقشی که «در سانسور و کنترل فعالیتهای اینترنتی»و مسوولیت او در ایجاد «اختلال در خطوط ارتباطی تلفن همرا ه و پیام کوتاه » و «جلوگیری از پخش شبکههای تلویزیونی» در لیست تحریمهای حقوق بشری خود قرار داد.
بر اساس این تحریم، داراییهای احتمالی رضا تقی پور در آمریکا توقیف و از ورود او به این کشور جلوگیری میشود. همچنین .شهروندان ایالات متحده، .حق هیچگونه معاملهای با او نخواهند داشت
*آخرین بهروزرسانی: ۲۶ دی ۱۳۹۶*