زندگی در تهران برای افغان ها پولی می شود. شورای شهر تهران در حال تصویب عوارضی است که تمامی افراد مهاجر به غیر از دیپلمات ها و خانواده هایشان باید سالانه به شهرداری بپردازند. بیشتر جمعیت مهاجران خارجی را افغان ها تشکیل می دهند. هر تبعه کشور افغانستان، باید هر شش ماه یک بار کارت اقامت خود را تمدید کند و علاوه بر مدارک متعدد هر خانوار افغان باید ۳۲۱ هزار تومان برای تمدید کارت اقامت خود باید بپردازد. این هزینه غیر از ۴۰ هزارتومان هزینه ثبت نام در طرح آمایش، آمارگیری مرتب دولتی از اتباع افغان، است. علاوه بر این، برای صدور کارت موقت کار، اتباع افغانستان باید در مجموع ۲۴۵ هزار تومان پرداخت کنند. دانش آموزان افغان نیز مجبورند برای درس خواندن در مدارس غیردولتی، در مقطع دبستان ۳۰۰ هزار تومان، راهنمایی ۳۳۰ هزار تومان و دبیرستان ۳۶۰ هزار تومان شهریه بپردازند.
یک کاربر فیس بوک در اینباره نوشته است: ” هیچ بعید نیست مدتی بعد طی یک طرح پژوهشی میزان اکسیژن مصرفی مهاجران هم محاسبه شود و بابتش مالیات و عوارض ببندند تا از حقوق جامعه عاریایی محافظت کنند.”
در سالهای اخیر، فشارهای دولتی بر مهاجران و پناهندگان افغان بسیار زیاد شده است.
در گزارش عدالت برای ایران درباره مناطق “افغان ممنوع” آمده است: “علاوه بر محرومیت از بسیاری از حقوق اولیه انسانی در زمینه بهداشت، کسب و کار و نیز آموزش که از سوی دولت ایران به پناهندگان افغان تحمیل شده است، از سال ۱۳۸۳ به این طرف، اقامت و تردد در برخی از مناطق برای افغانها ممنوع شد. این مناطق رفته رفته گسترش یافتند تا جایی که حداقل ۱۶ استان ایران به طور کامل و یا به استثنای یک یا دو شهر و نیز ۵۴ شهر ایران در استانهای دیگر، مناطق افغان ممنوع بوده است. بسیاری از پناهندگان افغان که سالها در این استانها زندگی می کردند، به اجبار مجبور به ترک خانه و زندگی چندین ساله خود شده و به اردوگاه منتقل شده یا حتی ناگزیر به ترک ایران شده اند. در یک مورد، ۵۰۰۰ افغان ساکن استان خوزستان، از محل زندگی خود به اردوگاه بنی نجار که تنها برای ۱۵۰۰ نفر در زمان جنگ ایران و عراق برای اسرای جنگی ساخته شده بوده، منتقل شده اند.”
دیده بان حقوق بشر نیز ضرب و شتم، بازداشت در شرایط غیر بهداشتی و غیر انسانی، پرداخت اجباری پول برای وسائل نقلیه جهت انتقال به اردوگاههای اخراج و اسکان آنان در این کمپها، کار اجباری، و جداسازی اجباری از خانواده را به عنوان برخی از موارد نقض حقوق بشر افغان ها در ایران، گزارش کرده است.
با این همه، نفرت پراکنی و اظهارات نژادپرستانه مسئولان حکومتی علیه افغان ها همچنان ادامه دارد. به عنوان مثال، اخیرا امام جمعه کرمان گفته است: “با حضور مهاجران در این کشور بهشدت مخالف هستم، زیرا امنیت و سلامت جامعه را به خطر میاندازند، اما دولتها هیچ اقدامی در این زمینه نکردند و اکنون نیز هزاران شغل در اختیار افغان ها است.”
تصویب یک فوریت اخذ عوارض از مهاجران
اتباع بیگانه امنیت و سلامت را به خطر می اندازند
گزارش به احمد شهید: نقض حقوق افغان ها در ایران باید متوقف شود
دیده بان حقوق بشر: به اتباع افغان اجازه تقاضای وضعیت پناهندگی دهید