نام و نام خانوادگی:

محمدباقر باقری

زندگینامه:

از پیشینه و سابقه او اطلاعی در دست نیست جز اینکه تحصیلات حوزوی دارد

مسئولیت‌ها:

-معاون اجتماعی رییس دستگاه قضایی استان خراسان جنوبی حداقل از سال ۱۳۸۹ تا حداقل آذر ۱۳۹۳

-معاون پیشگیری از جرم دادگستری خراسان جنوبی حداقل از سال ۱۳۸۹ تا حداقل آذر ۱۳۹۳

دادیار دادسرای دیوان عالی کشور

موارد نقض حقوق بشر:

محمدباقر باقری به عنوان معاون اجتماعی رییس دستگاه قضایی استان خراسان جنوبی و معاون پیشگیری از جرم دادگستری خراسان جنوبی مسئول اعدام حدود ۱۰۰ تن از زندانیان بدون اطلاع وکیل‌ها و خانواده‌های آنها در سال‌های ۱۳۸۹ و ۱۳۹۰ بوده است.

اعدام‌های گسترده و مخفیانه در زندان بیرجند

در چهارم تیرماه سال ۱۳۹۰ محمدباقر باقری اعلام کردکه ۱۴۰ نفر زندانی مرتبط با جرایم موادمخدر در سال ۸۹ در استان خراسان جنوبی اعدام شده‌اند. او گفت که دادگاه انقلاب در برخورد با مفسدان و قاچاقچیان مواد مخدر با قاطعیت برخورد می‌کند. باقری در باره جزئیات این اعدام‌ها و تاریخ تفکیکی اجرای آنها در سال ۸۹ و همچنین اعدام‌های مشابه در این استان در سال ۸۸ و اعدام‌های صورت‌گرفته در سال ۱۳۹۰ سخنی نگفت.

در ۱۱ بهمن‌ماه ۱۳۸۹ غلامحسین محسنی‌اژه‌ای، دادستان کل ایران، در یک مصاحبه مطبوعاتی از برخورد قاطع با قاچاقچیان مواد مخدر سخن گفته و اعلام کرده بود: «سحرگاه امروز تعدادی از قاچاقچیان مواد مخدر در بیرجند اعدام شدند.»

کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران اطلاعات موثقی را از منابع محلی دریافت کرده بود که نشان می‌داد طی سال ۱۳۸۹ ده‌ها نفر از متهمان موادمخدر در زندان بیرجند به دار آویخته شدند. همچون اعدام‌های صورت‌گرفته در زندان وکیل‌آباد مشهد مقامات قضایی از اعلام اعدام‌های گسترده پنهانی در این زندان خودداری کرده‌اند. یک منبع موثق به کمپین گفت که طی پنج ماه در سال ۸۹ بیش از پنجاه نفر از متهمان مرتبط با مواد در زندان بیرجند اعدام شده‌اند. اعدام‌های زندان بیرجند به صورت ناگهانی صورت گرفته و خانواده‌ها و وکلا هیچ اطلاعی از وقوع اعدام‌ها نداشته‌اند. این درحالی است که طبق قوانین جمهوری اسلامی پیش از اعدام باید خانواده‌ها و وکلا از زمان اجرای حکم مطلع شوند. منابع موثق محلی گفته‌اند که اعدام‌های متهمان مواد مخدر نه از سال ۸۹ بلکه از سال ۸۸ آغاز و به صورت پیوسته تا کنون اجرا شده است.  علاوه بر اعدام متهمان مواد مخدر اعدام‌های دیگری در زندان بیرجند صورت گرفته است. به عنوان مثال رییس قوه قضاییه در مهر ماه سال ۸۹ گفته بود که سه نفر که آنها را «شرور» خواند در خراسان جنوبی اعدام شدند. اما باز هم چنین اعدام‌هایی که گاه به صورت جسته و گریخته مطرح می‌شود در اطلاعیه‌های روابط عمومی دادگستری این استان دیده نمی‌شود.

قرار گرفتن در لیست تحریم‌های حقوق بشری اتحادیه اروپا

اتحادیه اروپا در ۱۸ مهر ۱۳۹۰ (۱۰ اکتبر ۲۰۱۱)، ۲۹ مقام ایرانی از جمله محمدباقر باقری را به دلیل نقشی که در نقض گسترده و شدید حقوق شهروندان ایرانی داشته‌اند از ورود به کشورهای این اتحادیه محروم کرد. کلیه دارایی‌های این مقامات نیز در اروپا توقیف شده است.

بر اساس بیانیه اتحادیه اروپا محمدباقر باقری مسئول اعدام زندانیان باجرائم سنگین در سال ۱۳۸۹ و ۱۳۹۰  است. طبق گزارشات واصله در حدود ۱۰۰ مورد اعدام در همان دوره زمانی زیر نظر او در خراسان جنوبی اجرا شده است که بدون اطلاع وکیل‌ها و خانواده‌های آنها بوده است.

*آخرین به‌روزرسانی: ۱ تیر ۱۳۹۷*