نام و نام خانوادگی:
سیدامیر مرتضوی
زندگینامه:
از پیشینه و سوابق او اطلاعی در دست نیست
مسئولیتها:
معاون دادستان مشهد احتمالا از سال ۱۳۸۵ تا اردیبهشتماه ۱۳۹۶
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان خراسان رضوی از خردادماه ۱۳۹۰ تا کنون
موارد نقض حقوق بشر:
امیر مرتضوی به عنوان معاون دادستان مشهد در سرکوب و نقض حقوق زندانیان نقش موثر داشته است. دادگاههای او پشت درهای بسته، در زمانی کوتاه و بدون رعایت حقوق اولیه متهمان برگزار میشده است. در این دادگاهها حکم اعدام به صورت گسترده و بدون طی شدن روند قانونی صادر میشود.
در دورانی که وی عهدهدار سمت معاونت دادستانی مشهد بوده است اعدامهای گسترده، مخفیانه و دستهجمعی زندانیان مرتبط با جرائم مواد مخدر در زندان وکیلآباد مشهد روی داده است. به گفته منابع موثق محلی، تنها در تاریخ بیست و هفتم مرداد هشتاد ونه، ۶۷ زندانی به صورت دستهجمعی و پنهانی در زندان وکیلآباد مشهد اعدام شدهاند .هفته قبل از آن و در تاریخ نوزدهم مرداد نیز ۶۳ زندانی دیگر به همین شیوه اعدام شدهاند. این منابع معتقدند که از تابستان سال هشتاد و هشت تا انتهای سال هشتاد و نه صدها زندانی بدون اعلام رسمی مقام های قضایی و دولتی ایران به صورت دستهجمعی اعدام شدهاند و بیشترین میزان اعدامها در مردادماه سال هشتاد ونه همزمان با ماه رمضان بوده است که در چهار نوبت و هر نوبت بیشتر از ۶۰ زندانی اعدام شدهاند.
طی نیمه دوم اسفند ۸۹ و فروردین و اردیبهشتماه ۱۳۹۰ نزدیک به ۷۰ تن در این زندان اعدام شدهاند. این اعدامها به صورت هفتگی و به صورت دستهجمعی صورت گرفته است. اعدامهای صورتگرفته در رابطه با زندانیانی بوده که در ابطه با حمل، نگهداری و خرید و فروش مواد مخدر به اعدام محکوم شده بودند. این اعدام ها بدون اطلاع و حضور خانواده و وکلای محکومان به اعدام و حتی بدون اطلاع قبلی خود اعدامشدگان اجرا شده است. اعدامهای گروهی یادشده بدون ابلاغ تاییدیه حکم دادگاه تجدید نظر از سوی دیوان عالی کشور به وکلا و متهمان اجرا شده است. به این ترتیب دادستان مشهد به تنهایی به اجرای احکام اعدام در این زندان مبادرت کرده است.
علاوه بر این شاهدان عینی و متهمان بازداشت شده در بازداشتگاه های اداره آگاهی و اطلاعات ناجا از ضرب و شتم و شکنجه شدید زندانیان عادی جهت اخذ اعتراف و پذیرفتن اتهام های وارده در این بازداشتگاه ها خبر می دهند. یک فعال حقوق بشر مشهدی در این زمینه به کمپین حقوق بشر ایران گفت: «بسیاری از احکام اعدام صادر شده در دادگاه انقلاب مشهد برای متهمان صرفا بر مبنی اقاریر اخذ شده از متهمان زیر شکنجه ها شدید میباشد. روند شتابزده و مخفیانه صدور و اجرای احکام گسترده اعدام در زندان وکیل آباد مشهد حاکی از ناعادلانه بودن بسیاری از این احکام میباشد. بسیاری از اعدام شده ها خود مرتکب جرمی نشده اند و به صرف ارتکالب جرم از سوی بستگان و یا دوستانشان به اعدام محکوم شده اند و حکم انها اجرا شده است.»
برخی زندانیان مربوط به جرایم مواد مخدر گفتهاند که از حق دادرسی عادلانه محروم بودهاند و در بسیاری از موارد احکام اعدام توسط قضات دادگاه انقلاب مشهد
برخی از زندانیان سابق و چند تن از خانواده اعدامشدگان زندان مشهد از روند شتابزده و غیرعادلانه تشکیل دادگاه، صدور و تایید حکم خبر داده بودند. برادرزاده یکی از اعدامشدگان در روز ۲۷ مرداد هشتاد و نه به کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران گفت که از زمان بازداشت تا اجرای حکم اعدام عمویش تنها دو ماه طول کشیده و وی از حق دادرسی عادلانه محروم بوده است. وی همچنین گفت که مبنای صدور حکم اعدام برای وی صرفا پیدا کردن ۳۰۰ گرم مواد مخدر در خانه این زندانی اعدامشده بوده و علیرغم اینکه متهم ادعا کرده بوده مواد مخدر متعلق به فرد دیگری بوده که فرار کرده است ، به صرف اینکه مواد مخدر در خانه این فرد پیدا شده است در روندی کاملا شتابزده و غیر قانونی برای وی حکم اعدام صادر و اجرا شده است و صحت وسقم ادعاهای وی مورد بررسی قرار نگرفت. بدون مستندات کافی و تنها مبتنی بر اقرارهای اخذشده از متهم تحت فشار و شکنجه، صادر شده است.
قرار گرفتن در لیست تحریمهای حقوق بشری اتحادیه اروپا
اتحادیه اروپا در ۲۳ فروردین ۱۳۹۰، ۳۲ مقام ایرانی از جمله امیر مرتضوی را به دلیل نقشی که در نقض گسترده و شدید حقوق شهروندان ایرانی داشتهاند، از ورود به کشورهای این اتحادیه محروم کرد. کلیه داراییهای این مقامات نیز در اروپا توقیف شده است. بر اساس بیانیه اتحادیه اروپا، دادگاههای سیدامیر مرتضوی پشت درهای بسته، در زمانی کوتاه و بدون رعایت حقوق اولیه متهمان برگزار میشده است. در این دادگاهها حکم اعدام به صورت گسترده و بدون طی شدن روند قانونی صادر میشود.
*آخرین بهروزرسانی: ۲۵ خرداد ۱۳۹۷*