Warning: Creating default object from empty value in /home/customer/www/justice4iran.org/public_html/persian/wp-content/themes/salient/nectar/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
پرونده ناقض حقوق بشر: حسن روحانی – Justice for Iran

نام و نام‌خانوادگی:

حسن روحانی

زندگی‌نامه:

حسن روحانی متولد ۲۱ آبان ۱۳۲۷ در شهر سرخه (از توابع استان سمنان)، دارای مدرک تحصیلی دکترای حقوق اساسی است.

مسئولیت‌ها:

  • نماینده پنج دوره مجلس شورای اسلامی از ۱۳۵۹ تا ۱۳۷۹
  • عضو شورای سرپرستی سازمان صدا وسیما از ۱۳۵۹ تا ۱۳۶۲
  • عضویت در شورای عالی دفاع از ۱۳۶۱ تا ۱۳۶۷
  • عضویت در شورای عالی پشتیبانی جنگ و رئیس کمیسیون اجرایی آن از ۱۳۶۵ تا ۱۳۶۷
  • معاونت فرماندهی جنگ از ۱۳۶۲ تا ۱۳۶۴
  • ریاست ستاد قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیا از ۱۳۶۴ تا ۱۳۶۶
  • فرماندهی پدافند هوایی کل کشور از ۱۳۶۴ تا ۱۳۷۰
  • معاون جانسین فراندهی کل قوا از ۱۳۶۷ تا ۱۳۶۸
  • دبیر شورای عالی امنیت ملی از ۱۳۶۸ تا ۱۳۸۴
  • نماینده سیدعلی خامنه‌ای در شورای عالی امنیت ملی از ۱۳۶۸ تا ۱۳۸۴
  • عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام از ۱۳۷۰ تا کنون
  • عضو مجلس خبرگان رهبری از ۱۳۷۹ تا کنون
  • ریاست کمیسیون سیاسی – اجتماعی مجلس خبرگان از ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۵ و از ۱۳۹۲ تا کنون
  • رئیس شورای عالی فضای مجازی با حکم علی خامنه‌ای از شهریور ۹۶ تاکنون
  • رییس جمهور از مرداد ۱۳۹۲ تا کنون

موارد نقض حقوق بشر:

۱ـ اجباری کردن حجاب برای زنان شاغل در ارتش

پس از اینکه روح‌الله خمینی، در اسفندماه ۱۳۵۷ اعلام کرد که زنان در ادارات دولتی باید حجاب داشته باشند، در زمانی که هنوز حجاب اجباری نشده بود، حسن روحانی پیش‌گام اجباری کردن حجاب زنان در ارتش و ادارات تابع آن شد

روحانی در کتاب خاطرات خود در این باره می‌گوید:
«طرح اجباری‌شدن حجاب در ادارات مربوط به ارتش، به عهده من گذاشته شد و بدین جهت در گام اول، همه زنان کارمند مستقر در ستاد مشترک ارتش را که نزدیک به سی نفر بودند، جمع کردم و پس از گفت‌وگو با آنان قرار گذاشتیم از فردای آن روز با روسری در محل کار خود حاضر شوند. زنان کارمند که همگی
به جز دو یا سه نفر بی‌حجاب بودند، شروع کردند به غرزدن و شلوغ کردن، ولی من محکم ایستادم و گفتم: از فردا صبح دژبان مقابل درب ورودی موظف است از ورود خانم‌های بی‌حجاب به محوطه ستاد مشترک ارتش جلوگیری کند. پس از ستاد ارتش، نوبت به نیروهای سه‌گانه رسید. در آغاز به پادگان دوشان‌تپه رفتم و
همه کارمندان زن را که تعداد آنها هم زیاد بود در سالنی جمع و درباره حجاب صحبت کردم. در آنجا زن‌ها خیلی سرو صدا راه انداختند اما من قاطعانه گفتم: «این دستور است و سرپیچی از آن جایز نیست.» بعد توضیح دادم که ما نمی‌گوییم چادر سر کنید، بحث چادر مطرح نیست، سخن بر سر استفاده از روسری و پوشاندن سر و گردن است. در نهایت، در آنجا هم گفتم به دژبان دستور دادهایم از فردا هیچ زن بی‌حجابی را به پایگاه راه ندهند. در نیروی زمینی و نیروی دریایی نیز برای کارمندان زن صحبت کردم و با خواندن آیات و روایات و کشاندن بحث حجاب به مسائل اجتماعی و سلامت جامعه و ارائه دلایل مختلف درباره لزوم
حجاب، موضوع را تبیین کردم و دست آخر نیز با بخش‌نامه، رعایت حجاب الزامی شد. به‌حمداالله این تلاش‌ها نتیجه مثبت داشت و پس از تعطیلات نوروز، همه زنان کارمند در ارتش با روسری به محل کار خود می‌آمدند. در وزارتخانه‌ها و سازمانهای دولتی و حتی صداوسیما نیز به تدریج حجاب عملی شد و همه زنان با روسری از خانه بیرون می‌آمدند. البته در روزهای رفراندوم هنوز شماری از زنان بی‌حجاب بودند و با سر برهنه در پای صندوق‌های رای حاضر شدند، ولی این معضلِ اجتماعی خیلی زود جمع و جور شد و به سامان مناسبی رسید.»

۲ـ مشارکت در سرکوب اعتراضات جنبش دانشجویی

حسن روحانی به عنوان دبیر شورای امنیت ملی در سرکوب اعتراضات دانشجویی
در ۱۸ تیرماه ۱۳۷۸ نقش مهمی داشت. او بیست و سوم تیرماه  ۱۳۷۸ در نمازجمعه تهران گفت:

دیروز نسبت به برخورد این عناصر دستور قاطع داده شد، دیروزغروب دستور قاطع صادر شد تا هر گونه حرکت این عناصر فرصت طلب، هر کجا که باشد با شدت و با قاطعیت برخورد شود و سرکوب شوند.»

در ۱۸ تیر ۱۳۷۸، پس از اعتراض دانشجویان به توقیف روزنامه «سلام»، ماموران نیروی انتظامی ونیروهای امنیتی موسوم به لباس شخصی‌ها، با حمله به خواب‌گاه دانشجویان در کوی دانشگاه تهران، دانشجویان را مورد ضرب و شتم قرار دادند. سرکوب و بازداشت دانشجویان تا ۲۳  تیر ۱۳۷۸ ادامه یافت.  طی این حوادث دست‌کم۳۰۰ دانشجو دستگیر و براساس گزارش‌های سازمان‌های حقوق بشری ۷ نفر کشته شدند.

۳ـ مسئولیت در نقض حقوق بشر توسط وزارت اطلاعات

از مردادماه ۱۳۹۲ تا کنون، حسن روحانی به عنوان رئیس جمهور در موارد متعدد نقض حقوق بشر انجام شده توسط وزارت اطلاعات، که از اجزای دولت اوست، مسئول است. از آن جمله می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

۳ـ ۱ـ سرکوب اعتراضات دی‌ماه ۹۶

در میانه اعتراضات دی ۹۶، حسن روحانی در سخنانی این اعتراضات را ناشی از تحریک‌های کشورهای خارجی دانست و وعده برخورد با معترضان را داد . در زمان روی دادن این اعتراضات، وزارت اطلاعات ، دستگیری دانشجویان، معترضان و افرادی که تصاویر این اعتراضات را رسانه‌ای می‌کردند را انجام داد.

اعتراضات دی ماه ۹۶، هفتم دی در مشهد آغاز شد، به سرعت به دیگر مناطق ایران سرایت کرد و تا هفدهم دی ادامه یافت. بر‌اساس منابع رسمی در این اعتراضات، حدود ۴۰۰۰ نفر دستگیر و دهها تن از سوی پلیس و نیروهای بسیج کشته شدند.

۳ـ۲ـ بازداشت و سرکوب اقلیت‌های مذهبی

وزارت اطلاعات دولت روحانی، بازداشت‌های وسیع دراویش گنابادی و شهروندان بهائی را به دلیل باور مذهبی آنان در دستور کار خود داشته است. از جمله این بازداشت‌ها می‌توان به بازداشت ۱۷ شهروند بهایی در سه شهر بهارستان، شیراز و کرج در ظرف کمتر از یک‌ماه اشاره کرد.

۳ـ۳ـ بازداشت، سرکوب و شکنجه کارگران معترض و فعالان مدنی

ماموران وزارت اطلاعات، تحت امر حسن روحانی،  بازداشت و شکنجه کارگران معترض و سرکوب فعالان مدنی را به طوری جدی پیگیری و اجرا کرده‌اند. از آن میان می‌توان به طور نمونه به پرونده‌های اسماعیل بخشی، نماینده سندیکای کارگران هفت تپه، راحله راحمی‌پور، فعال .دادخواهی از جنایتهای دهه شصت و فعالان عرب اهوازی اشاره کرد

۳ـ۴ـ حذف مخالفان سیاسی در خارج از کشور
در دولت روحانی، وزارت اطلاعات ترور مخالفان در خارج از کشور را از سر گرفته است. ترورهای انجام‌شده در کشورهای دانمارک و هلند و برنامه‌ریزی برای انجام عملیات تروریستی در خاک فرانسه ، اتحادیه اروپا را بر آن داشت تا بخشی از وزارت اطلاعات و دو تن از کارکنان این وزارتخانه، از جمله سعید هاشمی مقدم (معاونت وزارت اطلاعات) را در فهرست «گروه‌های تروریستی» قرار دهد.

۴- قتل و برخورد خشونت‌آمیز با معترضان در جریان اعتراضات آبان ۹۸

حسن روحانی در مقام رئیس جمهور در سرکوب خون‌بار معترضان و بازداشت آنان در اعتراضات آبان ۹۸ مسئول است.

طبق قانون اساسی، رئیس جمهور ریاست شورای امنیت ملی را نیز برعهده دارد. بر اساس قانون، در زمان وقوع اعترضات خیابانی این شورا از نظر قانونی و حقوقی در مورد اینکه چه نیرو یا نیروهایی، چکونه با این اعتراضات برخورد کنند، تصمیم می‌گیرد. از طرف دیگر در جریان اعتراضات اخیر، شورای امنیت کشور به ریاست وزیر کشور که تحت نظر حسن روحانی فعالیت می‌کند، اینترنت را در کشور قطع کرد و به این ترتیب از انتشار اخبار سرکوب اعتراضات در داخل و خارج ممانعت کرد.

حسن روحانی در ۲۶ آبان ۹۸ و در گرماگرم این اعتراضات خواستار شناسایی معترضان از طریق دوربین‌های نصب شده در خیابان‌ها شد و گفت:«دولت به هیچ عنوان اجازه اغتشاش و ناامنی به هیچ کس نخواهد داد»

پس از آغاز اعتراضات مسالمت‌آمیز مردم در ۲۴ آبان ماه ۱۳۹۸ در پی افزایش نابهنگام قیمت بنزین، نیروهای امنیتی و انتظامی با خشن‌ترین حالت ممکن با معترضان برخورد کردند؛ دهها تن را به قتل رساندند، صدها نفر را مجروح  و هزاران معترض را بازداشت کردند. همزمان با سرکوب‌ معترضان، اینترنت در ایران قطع و یا دچار اختلالات جدی شد. عدم دسترسی مردم به اینترنت، سرکوب معترضان را تسهیل کرد و موجب شده تا دهها تن در سکوت و بی‌خبری قتل عام شوند.

بر اساس آخرین گزارش سازمان عفو بین‌الملل، دست کم ۳۰۴ تن در جریان اعتراضات آبان به دست نیروهای امنیتی و انتظامی به قتل رسیده‌اند. از سوی دیگر در نهم آذرماه ۹۸ حسین نقوی حسینی، نماینده مجلس، از بازداشت حدود هفت هزار نفر از معترضان خبر داد.

*آخرین به‌روزرسانی ۰۱ دی ۱۳۹۸*