نسخه پی دی اف این گزارش را اینجا بخوانید
عدالت برای ایران: جمهوری اسلامی ایران در اولین بررسی دورهای وضعیت حقوق بشر دستکم ۱۰ توصیه را که به طورمستقیم به وظایف دولت در رابطه با تضمین رفتار برابر با زنان و دختران در قانون مربوط میشود٬ پذیرفته بود.[۱] با این وجود جمهوری اسلامی به تعهد خود برای اجرای توصیههای مربوطه عمل نکرده است.
واقعیت ها
«تنبیه بدنها، بیمارانگاری هویتها ، حجاب اجباری، عقیمسازی اجباری، شکنجه جنسی و حق حرمت بدن در جمهوری اسلامی ایران٬ در گزارشی[۲]که از سوی عدالت برای ایران به اجلاس بررسی دورهای وضعیت حقوق بشر در ایران (یو پی آر) ارائه شده است، طیف وسیعی از قوانین کیفری و سایر محدودیتهای قانونی و اجرایی در زمینه اجرای حقوق بشر را مشخص کرده است که در میان آنها میتوان به سیاستهای مبتنی بر جنسیت در زمینه حق پوشش که ناقض حق کرامت و استقلال زنان هستند، اشاره کرد:
– جمهوری اسلامی ایران نخستین کشوری است که حجاب را از سن هفت سالگی برای همه دخترهای دبستانی اجباری کرده و همه زنان بدون توجه به پیشینه مذهبی و سنیشان مجبور به رعایت حجاب اسلامی هستند. با وجود مخالفت و اعتراض زنان و دختران ، قوانین مذهبی مبتنی بر رعایت حجاب اسلامی از اسفند۱۳۵۷ بر تمامی زنان اعمال میشود.
– نیروهای گشت ارشاد با فشار روانی، آزار و اذیت زنان و اعمال خشونت به دنبال اجرای مقررات حجاب اسلامی در تمامی فضاهای عمومی هستند و هیچ زنی حتی دختربچهها و زنان باردار از این نوع رفتارهای خشونتآمیز که در بسیاری مواقع بر مبنای سلیقه نیروهای گشت ارشاد اعمال میشود، در امان نیستند.
– در ایران برخورداری زنان از تمامی حقوق شهروندی،از جمله حق دسترسی به فضاهای عمومی، حق کار، تحصیل، مسافرت، استفاده از امکانات فرهنگی،تفریحی و پزشکی مشروط به رعایت حجاب اسلامی است.
– مقامات رسمی میتوانند از ورود زنانی که حجاب کامل مطابق با مقررات رسمی را رعایت نکردهاند به فرودگاه ممانعت کنند و خودروهایی که این زنان رانندگی آن را بر عهده دارند یا سرنشینش هستند، را توقیف کنند.
-آمارهای رسمی نشان میدهد که فقط طی ۱۰ سال ۱۳۸۲-۱۳۹۲ دستکم ۳۰ هزار زن بهدلیل رعایت نکردن حجاب کامل اسلامی بازداشت شده و ۴۶۰ هزار تن نیز مورد توبیخ قرار گرفتهاند.
توصیهها
جمهوری اسلامی ایران با توجه به تعهد بین المللی خود به مبادی و اصول ضدتبعیض و همچنین حق آزادی بیان و عقیده٬ باید موارد زیر را رعایت کند:
– لغو قوانین حجاب اجباری، پایان دادن به ماموریت گشت ارشاد، شناسایی و تعقیب مقامات دولتی، شبهدولتی و نهادهایی که در زمینه آزار و اذیت زنان به خاطر نوع پوشششان مسئول هستند و همچنین جبران خسارت و پرداخت غرامت به قربانیان حجاب اجباری
– انطباق و هماهنگی قوانین داخلی ایران با تعهدات بینالمللی این کشور در رابطه با حقوق زنان بهویژه در خصوص حق تحصیل و کار، مشارکت در زندگی فرهنگی، دسترسی به خدمات عمومی، آزادی سفر و جابجایی و حق امنیت روانی بدون در نظر گرفتن قوانین حجاب اجباری
– تصویب کنوانسیون رفع هرگونه تبعیض از زنان و به رسمیت شناختن حقوق زنان فارغ قوانین حجاب اجباری در زمینه بهداشت، اشتغال و مشارکت اجتماعی و سیاسی، بویژه برای زنانی که به دلیل تعلق به اقلیتهای قومی و مذهبی با اشکال گوناگون تبعیض روبه رو هستند.
————–
[۱]این توصیه ها از طرف کشورهای شیلی، استونی، آلمان، اندونزی، ویتنام، اتریش، بنگلادش، ایرلند و قطر بوده است. [۲]این گزارش را در اینجا بخوانید