نسخه پی دی اف این گزارش را اینجا بخوانید
عدالت برای ایران:جمهوری اسلامی ایران در اولین بررسی دورهای وضعیت حقوق بشر، دستکم ۱۰ توصیه را که به طورمستقیم به وظایف دولت در رابطه با محافظت از حق زنان و دختران برای ازدواج آزادانه و مبتنی بر رضایت مرتبط میشود، پذیرفته است.[۱] با این وجود جمهوری اسلامی به تعهد خود برای اجرای توصیههای مربوطه عمل نکرده است.
واقعیتها:
گزارش “زنگ خطر: نگاهی به ازدواج دختربچه ها در جمهوری اسلامی ایران” و گزارشهای تکمیلی و به روز شده درباره این موضوع[۲] ، نشاندهنده سیاستهای مبتنی بر جنسیتی است که حق زنان برای داشتن ازدواج آزادانه، مبتنی بر رضایت و آگاهی و در سن قانونی را نقض میکنند.
– بر اساس فتوای آیتالله خمینی، بنیانگزار جمهوری اسلامی ایران، مردانی که با دختربچههای زیر ۹ سال قمری ازدواج کردهاند اجازه برقراری رابطه جنسی با آنها را ندارند، اما سایر لذتهای جنسی همچون مالش آلت جنسی مرد بین باسن و رانها… حتی با کودک شیرخوارهای که به عقد مردی درآمده باشد، مجاز است.
– ولی قهری میتواند با تایید دادگاه دختران را در زیر سن ۱۳ سالگی و پسران را در زیر سن ۱۵ سالگی به عقد دیگری درآورد.
– ماده ۲۷ لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان بیسرپرست و بدسرپرست، ازدواج بین سرپرست و فرزندخوانده را قانونی کرده است. در ایران هر ۱۵ دقیقه یک دختر بین ۱۰-۱۴ سال مجبور به ازدواج میشود.
– در ۹ ماه نخست سال ۱۳۹۲ بیش از ۳۰ هزار دختر زیر ۱۵ سال در ایران مجبور به ازدواج شدهاند.[۳]
– دخترانی که در سنین پایین مجبور به ازدواج میشوند، با تبعاتی همچون محرومیت از نحصیل، مشکلات اقتصادی، تجاوز در چارچوب زناشویی، خشونتهای روانی، سوءاستفادههای جسمی و جنسی، تحمل خشونت، نرخ بالای مشکلات پزشکی مزمن و مرگ و میر نوزادانشان روبرو هستند.
توصیهها:
با توجه به اینکه جمهوری اسلامی ایران متعهد به اعلامیهها و میثاقهای جهانی حقوق بشری است و بر اساس این تعهد موظف به حمایت و ارتقای حقوق برابر است، عدالت برای ایران توصیه میکند که جمهوری اسلامی:
-کنوانسیون مربوط به رضایت به ازدواج، حداقل سن برای ازدواج و ثبت ازدواج” را بدون هیچگونه قید و شرطی تصویب کند.
– اقدامات قانونی مؤثر برای پاسخگو کردن قضات و تمامی افرادی که به طور مستقیم مسئول صدور اجازه ازدواج کودکان و همچنین ازدواج فرزندخواندهها با سرپرستانشان هستند، انجام دهد.
– قوانین جدیدی در راستای ممنوعیت ازدواج اجباری و تجدیدنظر در قوانین فعلی برای ممنوعیت ازدواج با فرزندخوانده تدوین کند.
– کنوانسیون رفع تبعیض علیه زنان را تصویب کند و اقدامات موثر برای ممنوعیت ازدواج دختران زیر ۱۸ سال، ازدواج والدین یا سرپرستان قانونی با فرزندخواندهها و دادن غرامت به دختربچههایی که قربانی ازدواج زودهنگام و اجباری شدهاند، را در دستور کار خود بگذارد.
—————
[۱]این توصیه ها از طرف کشورهای شیلی، استونی، آلمان، اندونزی، ویتنام، اتریش، بنگلادش، ایرلند و قطر بوده است. [۲]نگاه کنید به این گزارش و این گزارش [۳]نگاه کنید به این گزارش