Warning: Creating default object from empty value in /home/customer/www/justice4iran.org/public_html/persian/wp-content/themes/salient/nectar/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
پرونده ناقض حقوق بشر: محمد ایمانی یامچی – Justice for Iran

نام و نام خانوادگی:

محمد ایمانی یامچی

زندگینامه:

محمد ایمانی یامچی در حوزه علمیه درس خوانده است. او از اوایل انقلاب وارد دادگستری شد.

مسئولیت‌ها:

حاکم شرع در استان آذربایجان غربی۱

قاضی شعبه ششم تجدید‌نظر استان آذربایجان شرقی

موارد نقض حقوق بشر:

ـ اعدام زندانیانی سیاسی در دهه ۶۰

محمد ایمانی یامچی، به عنوان حاکم شرع در شهر خوی در صدور احکام اعدام برای زندانیان سیاسی در دهه ۶۰ نقش داشته است.

بر اساس شهادت رسول ابراهیمیان، از زندانیان سیاسی دهه ۶۰ نزد عدالت برای ایران، ایمانی برای یکی از زندانیان با اتهام همکاری با سازمان مجاهدین خلق، حکم اعدام صادر کرد: «من در دی ماه ۱۳۶۰ دستگیر شدم و [در] دادگاه خوی [به اعدام محکوم شدم]. حاکمش ایمانی بود . دادستانش بلخه بود. ده دقیقه هم بیشتر طول نکشید. اتهام هوادارای و کمک مالی به سازمان مجاهدین.»

ـ تایید احکام  سنگین حبس برای وکلا و فعالان مدنی

قاضی محمد ایمانی یامچی در مقام قاضی تجدیدنظر، با ندیده‌گرفتن استقلال قضاوت، آرای ناعادلانه صادرشده علیه فعالان مدنی، اجتماعی، هویت‌طلب و همچنین وکلای دادگستری را عینا تایید کرده است. او به‌ خصوص در پرونده‌های امنیتی هیچ تغییری در حکم صادرشده در دادگاه بدوی نمی‌داد به گونه‌ای که موسی برزین خلیفه‌لو، وکیل پایه یک دادگستری که سابقه وکالت فعالان مدنی و اجتماعی آذربایجان را دارد در مصاحبه با عدالت برای ایران گفته است: «ایمانی در پرونده‌های امنیتی  اجازه صحبت نمی‌داد و می‌گفت ما این پرونده‌ها را در پله تایید می‌کنیم، یعنی پرونده امنیتی جلدش باز نمی‌شود و [حکم بدوی‌اش] تایید می‌شود.»[۲]

سکینه محمدی آشتیانی زنی که به جرم «رابطه جنسی خارج از ازدواج»، به سنگسار محکوم شده بود، جاوید هوتن‌کیان و موسی برزین خلیفه‌لو، وکلای دادگستری و افسانه توقیر، فعال دانشجویی، از جمله کسانی هستند که قاضی ایمانی یامچی، دادگاه تجدیدنظر  آنها را بر عهده داشت و حکم دادگاه بدوی را بدون تغییر و در نظر گرفتن تخلفات انجام‌شده در مرحله بدوی عینا تایید کرد.

به گفته موسی برزین خلیفه‌لو: «محمد ایمانی برخورد بسیار نامناسب و زشتی با متهمین سیاسی و وکلای آنها دارد و حتی از توهین آشکار به آنها هیچ ابایی ندارد.» محمد ایمانی یامچی همچنین در اعدام مخالفان جمهوری اسلامی در ارومیه نقش بسیاری داشته است.[۳]

نقی محمودی، وکیل دادگستری، نیز در بیست و سومین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در ژنو سوئیس از محمد یامچی ایمانی به عنوان یکی از قضات ناقض حقوق بشر در ایران نام برد.

قاضی ایمانی بدون در نظر گرفتن ایرادات حقوقی مطروحه از سوی وکیل او، حکم غیر انسانی سنگسار را در مورد پرونده سکینه محمدی آشتیانی تایید کرد.

قاضی ایمانی بدون در نظر گرفتن ایرادات حقوقی مطروحه از سوی وکیل او، حکم غیر انسانی سنگسار را در باره پرونده سکینه محمدی آشتیانی تایید کرد.

 پرونده سکینه محمدی آشتیانی

حکم بدوی سکینه محمدی آشتیانی زنی که به جرم «رابطه جنسی خارج از ازدواج»، به سنگسار محکوم شده بود از سوی قاضی ایمانی در شعبه شش تجدیدنظر استان آذربایجان شرقی تایید شد. این در حالی است که در مرحله تجدیدنظر نه فقط به پیچیدگی‌های حقوقی این پرونده که در مرحله بدوی نادیده گرفته شده رسیدگی نشد، درخواست‌های جامعه بین‌المللی و فرزند سکینه محمدی آشتیانی و وکلای او مبنی بر بازبینی در روند رسیدگی پرونده هم بی‌پاسخ ماند.

قاضی ایمانی بدون در نظر گرفتن ایرادات حقوقی مطروحه از سوی وکیل او، حکم غیر انسانی سنگسار را در باره پرونده سکینه محمدی آشتیانی تایید کرد.

جاوید هوتن‌کیان و موسی برزین خلیفه‌لو

محمد ایمانی در پرونده‌هایی که علیه وکلایی که وکالت فعالان سیاسی و مدنی را به‌ عهده می‌گرفتند تشکیل شده بود، عینا احکام بدوی را تایید کرده است. این وکلا صرفا به دلیل انجام حرفه خود و دفاع از موکلان‌شان و مصاحبه با رسانه‌ها برای اطلاع‌رسانی در باره موکلان‌شان که اغلب از فعالان مدنی و اجتماعی و سیاسی بودند، از سوی نهادهای امنیتی تهدید شدند، پروانه‌شان ابطال شده یا علیه‌شان پرونده‌های قضایی تشکیل شده است. احکام صادرشده علیه آنها اغلب با نفوذ نهادهای امنیتی بوده است. جاوید هوتن کیان  و موسی برزین خلیفه‌لو دو وکیلی هستند که حکم بدوی آنها عینا در دادگاه تجدید نظر از سوی قاضی ایمانی تایید شد.

هوتن کیان، همراه با سجاد قادرزاده (پسر سکینه محمدی آشتیانی) و دو خبرنگار آلمانی در تاریخ ۱۰ اکتبر ۲۰۱۰ (۶ آبان ۱۳۸۹) در دفترش در تبریز، در حین یک مصاحبه مطبوعاتی دستگیر شد. او در دوران بازداشت به شدت شکنجه شد. طبق گفته هوتن کیان، بیضه‌ها و پاهای او را با آتش سیگار می‌سوزانده‌اند، بدن او را خیس کرده و او را ساعتها در هوای سرد نگه می‌داشتند و دندانهایش را شکسته اند.

 جاوید هوتن کیان ابتدا به یازده سال حبس، ابطال پروانهٔ وکالت و ده سال ممنوعیت خروج از کشور محکوم شد. پس از آن و در دادگاه تجدید نظر، فقط محکومیت حبس‌ او  به شش سال تقلیل یافت ولی مجازات‌های دیگر عینا تائید شدند.

پرونده افسانه توقیر

افسانه توقیر دانشجوی رشته کشاورزی دانشگاه تبریز و عضو شورای مرکزی کانون آذربایجان‌شناسی این دانشگاه، اول خرداد ۱۳۹۱ در تبریز بازداشت شد و ۲۳ روز در بازداشت بود. شعبه یکم دادگاه انقلاب تبریز به ریاست قاضی رحیم حملبر او را به یک سال حبس تعلیقی محکوم کرد. حکم صادره پس از تجدید نظرخواهی نامبرده در شعبه ششم دادگاه تجدیدنظر استان آذربایجان شرقی بررسی شد و حکم بدوی عینا تائید شد. افسانه توقیر صرفا به دلیل فعالیت‌های اجتماعی و دانشجویی‌اش به یک سال حبس محکوم شد.

——-

۱- مصاحبه عدالت برای ایران با موسی برزین خلیفه‌لو وکیل پایه یک دادگستری

۲- مصاحبه عدالت برای ایران با موسی برزین خلیفه‌لو وکیل پایه یک دادگستری

 ۳- مصاحبه عدالت برای ایران با موسی برزین خلیفه‌لو وکیل پایه یک دادگستری

*آخرین به‌روزرسانی: ۲۱ خرداد ۱۳۹۷*