نام و نام خانوادگی:
محمد صادقی
زندگینامه:
درباره پیشینه و سوابق او اطلاعی در دست نیست
مسئولیتها:
-معاون فنی و سایبری اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از ۱۳۸۸ تا کنون
-مسئول مرکز بررسی و مبارزه با جرائم سازمان یافته سپاه پاسداران از ۱۳۸۶ تا کنون
موارد نقض حقوق بشر:
سرهنگ محمد صادقی به عنوان رییس مرکز بررسی و مبارزه با جرائم سازمانیافته سپاه پاسداران، مسئول تمامی موارد نقض حقوق بشر در پروژههای مختلف این مرکز علیه فعالان فضای سایبری است. در عین حال او و معاونش، محمدینیا، تنها کسانی بودهاند که تاکنون به نمایندگی از این مرکز، با رسانههای مختلف مصاحبه کردهاند و یا درباره عملکرد آن سخنرانی یا نوشتهای داشتهاند. نخستین ظهور علنی محمد صادقی در مصاحبههایی بوده که از سال ۱۳۸۷ تاکنون به عنوان مسئول مرکز بررسی و مبارزه با جرائم سازمانیافته سپاه پاسداران انجام داده است. رسانهها حق انتشار تصویر وی را ندارند و حتی در گفتوگوی ویژه خبری شبکه دوم سیمای جمهوری اسلامی در تاریخ ۲۳ اسفند ۱۳۸۸، تنها صدای وی پخش شده است. ساختمان مرکز جرائم سازمانیافته نیز بدون تابلو و در مکانی نامشخص است.
مرکز بررسی جرایم سازمانیافته سایبری سپاه با رسیدن به تحولات سال ۸۸ حوزهی نظارت و اختیارات خود را گسترش داد. در همان ماههای نخستین سال ۸۸ پروژههای دیگری غیر از «گرداب» با عنوانهای «فتنه عمیق»٬ «دارکوب»٬ «مرصاد» و فیلترینگ سایتهای اینترنتی به راه افتاد که بازداشت گسترده فعالان رسانهای را در حوزههای حقوق بشر٬ سیاسی٬ مدنی و فرهنگی به همراه داشت. محمد صادقی این پروژهها را نوعی «جنگ رسانهای» خوانده بود که با «زیر سوال بردن انتخابات و تکرار دروغ بزرگ تقلب در انتخابات در سایتهای داخلی و خارجی، پوشش غیر واقعی خبری اغتشاشات و دعوت به تجمعات غیر قانونی توسط شبکههایی چون B.B.C فارسی، VOA، رادیو آزادی، رادیو فردا وتوهین و فحاشی در سایتهای سیاسی و شبکههای اجتماعی اینترنتی همچون سایتهای گویانیوز، بی.بی.سی، روزآنلاین، یوتیوب، فیسبوک، تویتر و …، از بیرون کشور هدایت شده است.»
صادقی در مصاحبهای با نشریه پنجره تصدیق میکند که یکی از کارهای مرکز جرائم سازمانیافته، هک کردن وبسایتهایی است که از نظر سپاه پاسداران، محتوای مجرمانه تولید میکنند. او در این مصاحبه در باره دخالت سپاه و مرکز تحت امر خود در پروژه گرداب، پس از اینکه تصدیق میکند که وبسایتهای پورنو از سوی سپاه پاسداران هک شده و از میان رفته است میگوید: «سپاه عزم خودش را جزم کرده که وارد این حوزه بشود. مأموریت اصلی این حوزه هم بر عهده مرکز مبارزه با جرایم سازماندهیشده سایبری است. ما با شناسایی فعالان اصلی این جریان، برای آنها تشکیل پرونده دادیم. حتی بعضیها را با قرار صوری از خارج به داخل کشور کشاندیم و بازداشت کردیم. همه این افراد بازجویی شدهاند و اطلاعات لازم بهدست آمده. برای بعضیها حکم صادر شده و بعضیها هم منتظر حکم هستند.»
محمد صادقی در این مصاحبه مشخص میکند که چگونه آنها از وبسایت گرداب به عنوان ابزاری برای ایجاد یک شبکه جاسوسی غیر رسمی استفاده میکنند و به عنوان مثال چگونه از طریق آن درباره فعالیتهای سیاسی شهروندان ایرانی مقیم خارج از کشور که از حق آزادی بیان و آزادی شرکت در تجمعات استفاده کردهاند و قصد بازگشت به ایران را دارند، اطلاعات کسب میکنند. وی میگوید: «ما در سایت گرداب روزانه چند صد گزارش داریم. هر چیزی که شما به ذهنتان برسد به ما گزارش میشود، از اقتصادی گرفته و سیاسی و فرهنگی و امنیتی و اجتماعی. از اینکه یک نفر به یک نفر دیگر شک دارد که جاسوس باشد و یا یک نفر کسی را مثلا در استکهلم دیده و در تظاهرات علیه جمهوری اسلامی شرکت داشته است و الان دارد وارد جمهوری اسلامی میشود.»
سرهنگ محمد صادقی خود شخصا در یادداشتی که در وبسایت گرداب منتشر شد اعلام میکند که پنج نفر از فعالان سایبری را که در اعتراضات پس از انتخابات سال ۸۸ شرکت داشتهاند، شناسایی و دستگیر کردهاند. او در این یادداشت، اسامی کوچک و اول نام خانوادگی پنج نفر از بازداشتشدگان و اتهامات آنها را اعلام میکند. به عنوان مثال او «راهاندازی و مدیریت سایتهای ضد امنیت کشور، اطلاعرسانی در مورد مراکز تجمع اغتشاشگران و شعارهایی که باید سر بدهند، ایجاد فیلترشکن برای ورود به سایر سایتهای فیلترشده، دعوت به تجمعات غیر قانونی و ایجاد اغتشاش و آشوب» را از جمله اتهامات دو برادر، حسن و علی ب عنوان میکند.
همچنین بازداشتشده دیگری به نام امید. ل، ۲۲ ساله و مهندس کامپیوتر، طبق نوشته محمد صادقی متهم به دعوت به تجمعات غیر قانونی از طریق ارسال ۳۰ هزار پیام اینترنتی و ارسال ایمیلهای انبوه در باره تقلب در انتخابات است. او همچنین متهم به دریافت پول از مسئولان ستاد میرحسین موسوی شده است.
یک فعال سایبری دیگر به نام امیر الف، مهندس برق، که براساس نوشته محمد صادقی از سوی نیروهای مرکز جرائم سازمانیافته در محل کارش دستگیر شده، اتهامش ایجاد «هسته خاموشی سبز» و ارسال فراخوانی به کاربران اینترنت برای ایجاد اختلال در سیستم برقرسانی کشور است.
سرهنگ محمد صادقی همچنین با حضور در یک برنامه تلویزیونی در اسفند ۱۳۸۸، دستگیری اعضای مجموعه فعالان حقوق بشر و فعالان سایبری که برای دسترسی کاربران اینترنت در ایران به سایتهای فیلترشده توسط حکومت تلاش میکردند (شبکه ایرانپراکسی) را از جمله موفقیتهای مرکز تحت امر خود میداند. در این برنامه وی به عنوان «معاون فنی و سایبری سپاه پاسدارانن معرفی میشود.
در این مصاحبه که تنها مصاحبه تلویزیونی وی تاکنون بوده است، در حالی که دو مهمان دیگر برنامه، عباس جعفری دولتآبادی، دادستان تهران، و رضا سراج، رییس سازمان بسیج دانشجویی که در این برنامه به عنوان کارشناس سیاسی معرفی میشود، در استودیو حضور دارند، صدای صادقی بر روی تصویری از یک کامپیوتر پخش میشود. سرهنگ محمد صادقی در این برنامه تلویزیونی، هم شبکه مجموعه فعالان حقوق بشر و هم شبکه اینترنتی ایرانپراکسی را دو شبکه جنگ سایبری آمریکا علیه ایران اعلام میکند که از سوی نیروهای تحت امر وی «منهدم» شدهاند.
گفتنی است تمامی بازداشتها و شکنجه وبلاگنویسان و روزنامهنگاران در حوزه فرماندهی وی رخ میدهد. با استناد به گزارشهای موجود در کمیته حقوق بشر اتحادیه اروپا او مسئول و مجری طرح «عنکبوت ۲» است، طرحی که در طی آن دهها تن از زنانی که به مُدلینگ در فضای مجازی به ویژه اینستاگرم پرداخته بودند بازداشت شدند و همگی به جرم اشاعه فحشا و عدم رعایت حجاب اسلامی دادگاهی شدند.
قرار گرفتن در لیست تحریمهای حقوق بشری اتحادیه اروپا
در ۴ فروردینماه ۱۳۹۱ اتحادیه اروپا محمد صادقی را به دلیل «نقض فاحش حقوق بشر» و مسئول در بازداشت و شکنجه وبلاگنویسان و روزنامهنگاران مشمول تحریم قرار داد. بر اساس این تصمیم، داراییهای احتمالی او در کشورهای عضو اتحادیه اروپا مسدود شد و از ورود او به کشورهای عضو اتحادیه اروپا جلوگیری میشود.
*آخرین بهروزرسانی: ۲۴ خرداد ۱۳۹۷