نام و نام خانوادگی:
اسماعیل احمدی مقدم
زندگینامه:
اسماعیل احمدی مقدم، متولدِ ۱۳۴۰، شهر تهران است. او دارای مدرک دکترایِ علوم دفاعی است.
ـ معاون هماهنگ کننده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران از مهر۱۳۷۷ تا فروردین ۱۳۸۰
ـ جانشین فرمانده نیروی مقامت بسیج از فروردین ۱۳۸۰ تا تیر ۱۳۸۴
ـ فرمانده بسیج تهران تا ۱۸ تیر ۱۳۸۴
ـ فرمانده نیروی انتظامی ایران از ۱۸ تیر ۱۳۸۴ تا ۲۳ اسفند ۱۳۹۳
ـ مشاور رییس ستادکل نیروهای مسلح از اسفند ۱۳۹۳ تا کنون
موارد نقض حقوق بشر( به ترتیب زمان وقوع):
ـ سرکوب دانشجویان در حمله به کوی دانشگاه ۱۸ تیر ۱۳۷۸
اسماعیل احمدی مقدم به عنوان معاون هماهنگ کننده نیروی انتظامی، در ۱۸ تیر ۱۳۷۸ نقش موثری در سرکوب دانشجویان داشتهاشت. او طی مصاحبهای با اذعان به نقش نیروی انتظامی در سرکوب دانشجویان گفتهاست:«
پلیس با حکم وظیفه و قانون در ظرف ۱۵ دقیقه کوی دانشگاه تهران را پاکسازی و افراد را بازداشت کرد.»
در ۱۸ تیر ۱۳۷۸، پس از اعتراض دانشجویان به توقیف روزنامه «سلام»، ماموران نیروی انتظامی و لباس شخصیها با حمله به خوابگاه دانشجویان در کوی دانشگاه تهران، دانشجویان را مورد ضرب و شتم قرار دادند. سرکوب و بازداشت دانشجویان تا ۲۳ تیر ۱۳۷۸ ادامه یافت. طی این حوادثدستکم۳۰۰ دانشجو دستگیر و براساس گزارشهای سازمانهای حقوق بشری ۷ نفر کشته شدند. دولت اصلاحات هویت دو تن از کشته شدگان را با نامهای عزتالله ابراهیم نژاد و فرشته علیزاده در آن زمان تایید کرد
دو سال پس از این وقایع، قوه قضائیه با تبرئه تمامی لباس شخصیها و عوامل نیروی انتظامی، یک سرباز وظیفه به نام اروجعلی ببرزاده را به اتهام « دزدیدن ریش تراش» به ۹۱ روز حبس محکوم کرد!
ـ گشت ارشاد؛ «طرح حجاب و عفاف»/ «طرح امنیت اخلاقی»
کمتر از یک سال پس از انتصاب اسماعیل احمدی مقدم به فرماندهی نیروی انتظامی، در تابستان ۱۳۸۵، وَنهای سبزِ گشت ارشاد در خیابانهای کشور، برای اجرای طرح حجاب و عفاف جولان میدادند. پس از آن و در زمستان ۱۳۸۶، نیروی انتظامی این طرح را بهطور رسمی و در «برخورد با چکمهپوشان» اجرایی کرد. اجرای این طرح در سال ۱۳۸۹ و با نامِ «طرح امنیت اخلاقی» ادامه یافت.
در ۱۶ تیر ۱۳۸۸، سردار احمدی مقدم طی مصاحبهای با روزنامه اعتماد با تاکید بر اینکه حضور گشتهای ارشاد ادامه خواهد داشت، تصریح کرد: «
حضور گشت ارشاد ناشی از یک نیاز در جامعه بود که اگر این نیاز برطرف شود، این امکان وجود دارد که گشت ارشاد هم برداشته شود.»
ـ سرکوب معترضان به نتایج انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸، تهاجم دوباره به کوی دانشگاه و فاجعه کهریزک
اسماعیل احمدی مقدم بهعنوان فرمانده نیروی انتظامی، نقش و مشارکت موثری در سرکوب اعتراضات مسالمت آمیزِ معترضان به نتایج انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ داشتهاست.
انتقال تعدادی از معترضان در۱۸ تیرماه ۸۸ به بازداشتگاه کهریزک و مرگ دستِکم ۳ تن از آنان توسط نیروی تحت امرِ سردار احمدی مقدم، از موارد دیگر نقض حقوق بشر توسطِ او است.
۱۸ تیرماه ۱۳۸۸، نیروی انتظامی ایران، تعداد زیادی از معترضان به نتایج انتخابات سال ۸۸ را که مقابل دانشگاه تهران تجمع کرده بودند، دستگیر و آنان را با دستور سعید مرتضوی، دادستان وقت تهران ومعاونینِ او، حسن زارع دهنوی و علیاکبر حیدری فر به بازداشتگاه کهریزک منتقل کردند که در این میان دستِ کم سه تن از این بازداشت شدگان به اسامیِ محسن روحالامینی، امیرجوادی فر و محمد کامرانی در اثر شکنجههای اعمال شده جان باختند.
قرار گرفتن در لیست تحریمهای حقوق بشری اتحادیه اروپا و وزارت خزانهداری ایالات متحده آمریکا
اتحادیه اروپا طی تصمیم مورخ ۲۳ فروردین ۱۳۹۰ (۱۳ آوریل ۲۰۱۱)، ۳۲ مقام ایرانی از جمله اسماعیل احمدی مقدم را به دلیل نقشی که در نقض گسترده و شدید حقوق شهروندان ایرانی داشته اند، از ورود به کشورهای این اتحادیه محروم کرد. کلیه دارایی های این مقامات نیز در اروپا توقیف خواهد شد.
بر اساس بیانیه اتحادیه اروپا، اسماعیل احمدی مقدم به عنوان فرمانده نیروی انتظامی به دلیلِ مشارکت در « حمله وحشیانه به معترضان به نتایج انتخابات سال ۱۳۸۸» و « تهاجم خشونت آمیز به کوی دانشگاه در ۲۵ خرداد ۱۳۸۸»، تحریم شدهاست.
وزارت خزانهداری ایالات متحده آمریکا، نیز در آبان ۱۳۹۰ ، با اشاره به نقش اسماعیل احمدی مقدم در «حمله به کوی دانشگاه تهران»، «ضرب و شتم»، «دستگیری دانشجویان» و حوادثِ کهریزک او را در لیست تحریمهای حقوق بشری خود قرار داد.
بر اساس این تحریم، داراییهای احتمالی اسماعیل احمدی مقدم در آمریکا توقیف و از ورود او به این کشور جلوگیری میشود. .همچنین شهروندان ایالات متحده، حق هیچگونه معاملهای با او نخواهند داشت
*آخرین به روز رسانی: ۲۴ آبان ۱۳۹۶*
