
نام و نامخانوادگی:
سیدوحید حقانیان متولد ۱۳۴۲ شهر تهران است. از تحصیلات وی اطلاعی در دست نیست.
مسئولیتها:
ـ عضو گروه ضربت کمیته منطقه غرب تهران
ـ عضویت در سپاه پاسداران در سال ۱۳۶۳
ـ حفاظت اطلاعات نیروی دریایی سپاه
ـ فرمانده گشت ثارالله سپاه پاسداران از ۱۳۶۴ تا ۱۳۶۶
ـ عضو سپاه قدس در سال ۱۳۶۷ تا ۱۳۷۱
ـ ورود به بیت علی خامنهای و همکاری با سیدعلیاصغر میرحجازی از سال ۱۳۷۱ تا ۱۳۷۹
ـ معاون اجرایی بیت رهبری از ۱۳۸۰ تاکنون
بخشی از موارد نقض حقوق بشر:
۱ ـ مشارکت درسرکوب مخالفان سیاسی جمهوری اسلامی در دهه ۶۰
سیدوحید حقانیان در مقام فرمانده گشت ثارالله سپاه پاسداران (۱۳۶۶-۱۳۶۴) در بازداشت و شکنجه مخالفان سیاسی جمهوری اسلامی مسئول است.
محمدعلی رحمانی که از سال ۱۳۵۹ تا ۱۳۶۷ ریاست سازمان بسیج مستضعفین را برعهده داشته است در مصاحبهای با خبرگزاری دانشجویان ایران (ایرنا) درباره نقش کلیدی گشتهای ثارالله در سرکوب مخالفان سیاسی و اعتراضات مردمی در دهه ۶۰ گفته است:« فرماندهی سپاه در اول انقلاب گشتهایی به نام «ثارالله» داشت که اعضایش از عناصر پایگاههای مقاومت بسیج انتخاب میشدند که برای مقابله با ضدانقلاب و احیاناً جنگ شهری آموزش دیده بودند. گشت ثارالله، یک گشت مستقل از بسیج بود اما از اطلاعات پایگاههای بسیج هم برای گشتزنی استفاده میکرد. بسیجیها از محله خودشان و احیاناً تحرکاتی که از سوی نیروهای ضدانقلاب در آنجا انجام میشد، اطلاعاتی به دست میآورد و با توجه به اینکه فرمانده پایگاه مقاومت هم معمولاً یک سپاهی بود یا یک بسیجی ویژه بود، این اطلاعات در اختیار گشتهای ثارالله هم قرار میگرفت.»
۲ـ آزار، بازداشت و شکنجه زنان
سیدوحید حقانیان به عنوان فرمانده گشت ثارالله سپاه پاسداران (۱۳۶۶-۱۳۶۴) از عاملان آزار، بازداشت و شکنجه زنانی بوده است که حجاب اسلامی را رعایت نمیکردند.
گشتهای ثارالله از سالهای آغازین دهه ۶۰ و تا زمان انحلال کمیتههای انقلاب اسلامی در سال ۱۳۷۰، مسئولیت برخورد با زنانی که پوشش اسلامی نداشتند را برعهده داشتند.
۳ـ مشارکت در سرکوب اعتراضات پس از انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ و حصر رهبران معترضان
سیدوحید حقانیان به عنوان معاون اجرایی بیت رهبری در انتقال و ابلاغ فرمانهای خامنهای به نیروهای امنیتی و انتظامی نقش ویژهای داشته و در برخوردهای خشونتآمیز با معترضان به نتایج انتخابات ۸۸ مسئول است.
پس از آغاز اعتراضات به نتایج انتخابات ۸۸، سیدعلی خامنهای در خطبههای نمازجمعه ۲۹ خرداد ۱۳۸۸ با رد هرگونه تقلب در نتایج انتخابات، به صراحت معترضان را تهدید و فرمان سرکوب معترضان را صادر کرد. پس از آن نیروهای امنیتی و اطلاعاتی، هزاران تن از معترضان را بازداشت کردند و دهها تن در خیابان و یا زیر شکنجه، در گمنامی، کشته شدند.
محمدحسین ترکمان، عضو پیشین سپاه حفاظت ولی امر، در مصاحبهای با صدای آمریکا درباره نقش وحید حقانیان در هدایت سپاه ثارالله که در برخوردهای خشن با معترضان پس از انتخابات ۸۸ فعال بود، میگوید:«بعد از تشکیل سپاه ثارالله توسط محمد جعفری، فرمانده سپاه، وحید حقانیان همچنان یکی از فرماندهان کلیدی این سپاه بود. همانطور که میدانید سپاه ثارالله و سپاه محمد رسولالله در سال ۸۸ توسط مجتبی خامنهای و وحید حقانیان سازماندهی میشدند.»
سپاه حفاظت ولی امر در سال ۱۳۶۵ تشکیل شد. این سپاه حفاظت از رهبر جمهوری اسلامی را بر عهده دارد.
ـ حصر مهدی کروبی و فاطمه کروبی
وحید حقانیان در مقام معاون ویژه بیت رهبری، در حصر خانگی مهدی کروبی و همسرش مسئول است .
در اسفند ۱۳۸۹، نیروهای امنیتی با هدایت وحید حقانیان به خانه مهدی کروبی یورش بردند و او و همسرش را ربودند. از آن زمان تاکنون مهدی کروبی، از رهبران اعتراضات به نتایج انتخابات ۸۸ و همسرش در حصر خانگی به سر میبرند.
۴ـ مشارکت در سرکوب اعتراضات دی ماه ۱۳۹۶
سیدوحید حقانیان در مقام معاون ویژه بیت رهبری با انتقال دستورات خامنهای به نیروهای امنیتی و انتظامی از عاملان برخوردهای خشونتآمیز با اعتراضات دی ماه ۱۳۹۶ است.
در دی ماه ۱۳۹۶، اعتراضات گسترده ای در قالب تجمعات خیابانی در بسیاری از شهرهای ایران شکل گرفت که در غالب موارد، خواهان سرنگونی جمهوری اسلامی و کنار رفتن علی خامنهای از قدرت بود. در برخی از شهرها، معترضان پوسترها و تمثالهای خامنهای را آتش زدند.
این اعتراضات به سرعت و خشونت بسیار، از سوی نیروهای انتظامی و امنیتی سرکوب شد. هزاران نفر در سراسر ایران بازداشت شدند و گزارشهای متعدد از شکنجه بازداشتشدگان منتشر شد. تعدادی از معترضان در خیابان یا در بازداشتگاه کشته شدند.
۵ـ قتل معترضان و برخورد خشونتآمیز با آنان در جریان اعتراضات آبان ۱۳۹۸
وحید حقانیان به عنوان معاون اجرایی بیت رهبر جمهوری اسلامی در کشتار گسترده و برخود قهرآمیز با معترضان در جریان اعتراضات آبان ۱۳۹۸ مسئول است.
علی خامنهای یک روز پس از آغار اعتراضات آبان، مردم معترض را «اشرار» خواند و فرمان سرکوب را آشکارا صادر کرد.
با توجه به جایگاه و مسئولیت ویژه حقانیان در بیت، او قطعا در در ابلاغ دستورات خامنهای به نیروهای امنیتی و انتظامی و اجرای این فرامین نقش ویژهای داشته است.
س از آغاز اعتراضات مسالمتآمیز مردم در ۲۴ آبان ماه ۱۳۹۸ در پی افزایش نابهنگام قیمت بنزین، نیروهای امنیتی و انتظامی با خشنترین حالت ممکن با معترضان برخورد کردند؛ دهها تن را به قتل رساندند، صدها نفر را مجروح و هزاران معترض را بازداشت کردند. همزمان با سرکوب معترضان، اینترنت در ایران قطع و یا دچار اختلالات جدی شد. عدم دسترسی مردم به اینترنت، سرکوب معترضان را تسهیل کرد و موجب شده تا دهها تن در سکوت و بیخبری قتل عام شوند.
بر اساس گزارش سازمان عفو بینالملل که در ۱۱ آذر ماه ۹۸ منتشرشد، دست کم ۲۰۸ تن در جریان اعتراضات آبان به دست نیروهای امنیتی و انتظامی به قتل رسیدهاند. از سوی دیگر در نهم آذرماه ۹۸ حسین نقوی حسینی، نماینده مجلس، از بازداشت حدود هفت هزار نفر از معترضان خبر داد.
تحریم وزارت خزانهداری ایالت متحده آمریکا
در ۱۳ آبان ۱۳۹۸، تحریم وزارت خزانهداری ایالت متحده آمریکا ۹ تن از «نزدیکان سید علی خامنهای»، از جمله وحید حقانیان را تحریم کرد. این وزارتخانه دلیل تحریم شدن این افراد را مشارکت آنها در شکنجه، کشتار و سرکوب مردم اعلام کرده است.
*آخرین به روز رسانی:۲۱ آذر ۱۳۹۸*